
En la recta cap al 23 d’abril, Diada del llibre, seleccionem, com ja és tradicional, alguns dels títols dels autors i editorials de la comarca. Pots consultar alguns actes que se celebreran a la comarca aquí
Entre les novetats que presenta La Comarcal Edicions per a la Diada de Sant Jordi hi trobem El mar dels altres, de Josep Fàbrega, poemari guanyador de la darrera edició del Premi Alella a Maria Oleart, la XVI. També Amor i silenci, de Marc Freixas, un llibre de poemes on l’autor reflexiona sobre el món actual amb el seu particular llenguatge, original i espontani. En l’àmbit infantil, dos títols. Un és el darrer número de la col·lecció ‘Els contes de Premià de Dalt’ –Enigma 91.4. El segrest d’en Fèlix Maldit–, de Quim Fornés i Fiol i Xavi Visa Arau–. Mentre que l’altre està ambientat a Sant Vicenç de Montalt –La Muntala, la llum del gorg–, d’Antònia Caño Bermúdez i Marion Fitzgerald. També el recull de relats Judith, de Xavier Medina. I d’altres títols diversos que treuen són Los tulipanes son siempre un buen comienzo, de Maribel Montero; l’obra teatral Verí, de Sílvia Romero; i la novel·la El misteri del Pantocràtor, de Joan Riera. Voliana, el segell editorial dirigit per Jordi Solé i Camardons, presenta per a aquests dies una important novetat. Es tracta de La Memòria de l’Esteve Albert, amb vivències inèdites de l’escriptor i erudit inclassificable, estretament vinculat amb el Maresme, amb textos seus que parlen de personatges cabdals de la nostra història recent com Serra i Moret, Pau Casals, Josep Carner, Carles Carbó, Millet i Maristany, Antoni Comas i Joan Peiró. Més novetats de Voliana: El vol de l’Esparver, de Francec Mompó, una barreja d’història d’amor amb els anhels d’una societat que lluitava per alliberar-se, primer de les imposicions de l’Antic Règim, i després de l’imperialisme borbònic espanyol. I també Viatge a l’illa dels pingüins, de Bernat Gasull Roig; entre d’altres títols del seu catàleg.
Katelani 2000, l’editorial de Jordi Garcia Jacas, proposa per a aquest Sant Jordi el llibre Poemes, de Feliu Novell i Capilla, de Vilassar de Mar. Poemes paisatgístics, de la memòria, l’evocació i el record, que compten amb un proleg de M. Gràcia Gelpí. Del mateix segell, en preparació, Catalunya/Amèrica. La navegació a vela al segle XIX, de l’historiador masnoví Joan Muray.
I l’Editorial Gregal publica Quan cremàvem les fàbriques, de Jordi Carbonell i Roure, novel·la breu que descriu els impactes que va causar la industrialització en els ambients populars de la capital del Maresme. També, per a infants, En Jordi i el drac, de Rosa M. Pascual i Antònia Molero.
NARRATIVA
Pel que fa a narrativa, una de les grans apostes d’aquest Sant Jordi és la novel·la L’aire que respires, de Care Santos. Després del fenomen editorial que va suposar el seu darrer llibre Habitacions tancades, l’escriptora mataronina llança una suggerent història que entrellaça intriga, memòria i amor pels llibres en territoris pròxims.
L’autor de Pineda de Mar Toni Sala, conegut tant per la seva interessant obra literària com perquè és el coordinador de diversos clubs de lectura de la comarca, presenta dos llibres nous: l’assaig Notes sobre literatura i Provisionalitat, publicats per l’editorial Empúries. A Notes sobre literatura, Sala ens parla de l’obra d’Oller, Guimerà, Verdaguer, Bertrana, Gaziel, Carner, Rodoreda, Porcel, Comadira o Perejaume, entre d’altres, des de la mirada del lector i pensant en compartir el camí cap al descobriment d’aquests autors de referència. L’altre títol, Provisionalitat, recull en aquest cas dues narracions llargues, la que dóna títol al llibre i ‘El cotxe’.
La rebelión de los Soldaditos de Plomo, publicada per Ediciones Hades, és una novel·la signada amb el pseudònim Eowin de Camelot sota el qual hi ha una autora vinculada a Premià de Dalt. L’obra és el primer volum de la trilogia Casa Usher, descriu amb una interessant i complexa trama narrativa les idees i sentiments del que s’ha anomenat ‘moviment dels Indignats’, barreja vicissituts personals amb polítiques i interrelaciona gèneres narratius a través de les vivències d’uns activistes que es resisteixen als poders polítics i empresarials d’un país suposadament imaginat.
Amb Seixanta mil paraules, publicat per Edicions 1984, l’escriptor mataroní Manel Subirats reflexiona en clau narrativa sobre la comunicació entre les persones.
I pel que fa a llibres col·lectius, dos títols: 1) L‘antologia de relats de gènere negre Crims.cat 2.0., editada per Alrevés, compta amb una selecció de 15 autors catalans entre els que es troba Rafael Vallbona, que hi aporta un conte. I 2) 20 relats de la fi del món, publicat en català i en castellà, a càrrec del segell Otros Mundos, aplega una selecció de diversos autors entre els que hi ha els maresmencs Albert Calls i Sílvia Tarragó, que hi aporten textos de gènere fantàstic.
POESIA
En la línia del treball acurat i preciosista al qual ens té acostumats l’escriptora Teresa d’Arenys, destaca la traducció que ha fet dels Rèquiems, de Rainer Maria Rilke, publicada per Arola Editors. Lluïsa Julià i Miquel Desclot hi signen articles de presentació i inclou una suggeridora imatge de l’artista maresmenc Enric Maass. Teresa d’Arenys, a més, ha sabut contextualitzar amb força l’obra de Rilke i entrellaçar-la amb la seva experiència vital.
Glops de nit és un poemari de Montse Assens, autora de Premià de Dalt i Anna Rispau i Falgàs, publicat per Germania i una part del qual va ser guardonada amb una Menció especial del Premi Marià Manent 2011. Compta amb pròleg de l’escriptora Sílvia Romero. “Glops de nit és un poemari de poesia oberta, de poesia viva. En aquest recull trobareu una excelsa combinació de formes poètiques, d’estils treballats amb acurat cisell on cada poema, cada vers, neix de l’essència vital i de la necessitat”, s’apunta en el pròleg. Al tancament de l’edició ens arriba notícia, també, que Anna Rossell publica un nou poemari, Àlbum d’Absències, dins el segell Playa de Ákaba.
MEMÒRIES / HISTÒRIA
L’escriptora barcelonina Carme Rovira, vinculada molts anys al Maresme, en concret a Cabrera de Mar i a Cabrils i coneguda sobretot per la seva obra poètica, ha publicat el llibre Vivències d’una xarnega integrada i altres memòries d’Àfrica, en català i en castellà, de la mà d’Edicions Saragossa. Es tracta de l’obra més ambiciósa que ha fet aquesta autora, que ens acosta la seva trajectòria vital, personal, humana i cultural, amb els moments dolços de la vida, però també els més dolorosos i colpidors. I l’Associació Cultural Grup d’Història del Casal de Mataró ha editat el llibre L’arqueologia medieval en el Maresme, amb els treballs de les V Jornades d’Història i Arqueologia Medieval del Maresme, celebrades l’11, 12 i 13 de febrer de 2012 a Argentona, amb la col·laboració del Centre d’Estudis Argentonins “Jaume Clavell”.
ALTRES GÈNERES
El mataroní Jordi Lopesino presenta aquest Sant Jordi Aprender Astronomía con 100 ejercicios prácticos, dins el segell Marcombo. El lector interessat, encara que no tingui ni idea sobre astronomia, podrà fer un recorregut guiat, de cero fins a la construcció d’un observatori o, fins i tot, col·laborar amb els professionals, amb 100 pràctiques i senzilles lliçons. El llibre ve acompanyat d’un CD amb programes i cartes celests gratuïtes. Molt útil i molt pràctic, per a tots els amants de la observació astronòmica.
Un jove autor de Pineda de Mar, Raül Moreno Supervia, ha publicat també el seu primer llibre La Font del Deliri (La Busca, 2013). La Font del Deliri és un conjunt de creacions d’escriptura lliure que beuen del teatre, de la poesia, de la narrativa, del cinema, de la música i de la fotografia.
Dins el gènere per a infants,la novetat editorial El raïm inquiet. Història d’un gotim que volia ser vi, d’Elisenda Guiu i Cristina Caupena Guilarte. I també, de Lola Casas i Pere Cabaret, el títol Com ho acabes?
A l’edició del TRIBUNA MARESME 270, podreu trobar més informació de novetats aparegudes els darrers mesos, en concret, dels llibres següents: El Maresme fantàstic, de Ramon Coll. Dels poemaris Paraísos a ciegas, de Juan Antonio Masoliver Ródenas; i Fraccions, d’Emília Illamola. Del recull de contes La mala reputació, de Bel Olid. De les novel·les Lluny de Pequín, d’Andrea Rodés; i Dues ratlles vol dir positiu, de Joan Botta i Orfila. De l’assaig Per França i Anglaterra. La I Guerra Mundial dels aliadòfils catalans, de Joan Safont Plumed. I també del llibre de viatges Bitácora de un masón, de Gaspard Galland.
http://www.tribunamaresme.com/2013/04/05/un-sant-jordi-maresmenc/