MATARO
El reconeixement de la Processó General de Divendres Sant com a element singular i de gran valor artístic marca la celebració d’enguany
La Setmana Santa de Mataró s‟ha convertit en una de les més importants de Catalunya pel nombre d‟actes que promou i la quantitat de participants que congrega. Durant els 11 dies que van des d‟aquest divendres, dia 22, i fins al Dilluns Sant, són un total de 32 cites les que s‟engloben dins d‟aquesta celebració, entre processons i altres actes litúrgics promoguts per les diferents congregacions i germandats reunides dins de la Comissió de Setmana Santa. I, com sempre, la Processó General de Divendres Sant les reunirà a totes elles en l‟acte més massiu i emblemàtic de la festivitat mataronina. Aquest 2013 serà el primer cop que la processó transcorrerà pels carrers del centre de la ciutat amb la consideració de Patrimoni Cultural de la ciutat. El Ple de l‟Ajuntament d‟aquest mes de març així ho va aprovar el passat dia 7.
El reconeixement a l‟acte principal de la Setmana Santa mataronina, de la qual es destaca que és un element singular i de gran valor artístic i estilístic. La iniciativa té el seu origen en l‟aprovació d‟una proposta de resolució, presentada en el Ple d‟abril de 2012, en la qual es va acordar recopilar informació i iniciar un expedient per tal que la Setmana Santa de Mataró o les seves expressions més significatives poguessin rebre el reconeixement de Patrimoni Cultural de la Ciutat. Es va demanar a Xavier Alarcón, coneixedor de la tasca de la Comissió de Setmana Santa a Mataró i de les confraries i entitats dedicades a aquesta manifestació religiós o cultural, que emetés un informe sobre els actes més representatius d‟aquest esdeveniment i analitzés aquells més rellevants. L‟informe d‟Alarcón destaca com a element singular i de gran valor artístic i estilístic la Processó General del Divendres Sant, documentada des de mitjans del segle XVII, i organitzada de forma conjunta per totes les entitats que conformen la Setmana Santa de Mataró.